КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Планински хотел "Щастливеца"

Вторник, 18 Август 2015 00:00
02
01

Инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг", връчи наградата на Елизабет Ерменкова
Фотограф: Строителство Градът

Проектът представя разработка на терена на бившия хотел "Щастливеца", разположен на северния склон на планина Витоша. Кристалът безспорно е една от най-впечатляващите структури в природата. Стените на кристалите се пресичат в ребра (ръбове), ребрата във върхове (рогове). Концепцията, заложена в проекта, следва същите природни принципи. Изградена е функционално съобразена вътрешна структура, остенена с кристални форми, съдържащи ребра, рогове и стени. Кристалните форми са врязани в плътен обем, който напомня на характерните за района каменни реки.

Двата обема функционират заедно като една структурна единица. Те изграждат визията на съвременен планински 4-звезден хотел "Щастливеца". В терена присъства част от каменните реки, емблематични за района, която е запазена и е вписана в интериора на сградата във фоайето. Тя се превръща в композиционен център, около който са развити двата обема. Над нея е изграден атриум, осигуряващ допълнително естествено осветление. Хотелът разполага с партерен етаж, полуниво, 4 етажа, покривна тераса и подземен етаж.

Двата обема разделят сградата на две части не само визуално, но и функционално. В кристалния обем са разположени ресторант и хотелски стаи с гледка към София или боровите гори на Витоша. През етажите с хотелските стаи преминава атриум, който внася естествена светлина във фоайетата на всеки етаж. В плътния обем се помещават общите части на хотела, като СПА център с басейн, магазини, детски кът, зали с различни предназначения и малък панорамен бар-ресторант. Двата обема са свързани помежду си чрез подземен, партерен и първи етаж. Създадени са много визуални връзки между отделните функционални пространства, които приканват гостите на хотела по вълнуващ и любопитен начин да ги посетят. Капацитетът на хотела е 88 души (общо 39 стаи и апартамента).

В кристалния обем е обособена покривна тераса. Тя е просторна и позволява свободно движение около атриума, разположен в средата, както и гледка към фоайетата на хотелските стаи и мостовите преминавания в тях. Oбградена е от кристални стени, които наподобяват малки хралупи и могат да се обособят като отделни кътове. Пространствените и архитектурните решения имат за цел да създадат усещане в гостите на хотела, че се намират в сърцевината на планински кристал.

03
02
04
05
06
 
Източник: http://gradat.bg
 
Copyright © 2022 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions