КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!

Събота, 21 Декември 2013 13:42
01
 

Градски ескизи 55.
Автор: Михаил Петков

 

Младите колеги не са виновни!

Вина носят тези, които не са ги научили!

Очевидно възложителите и те са в същото объркано състояние, но това не е сигурно, защото стремежът да бъдат излъгани даващите средстватa - европейски фондове, е транспарантно видим, подобно на желанието им да опазят стола си. за сметка на нас гражданите.

Като че ли, администрацията употребява младите и вече не толкова млади колеги, с някои от които отдавна са се хванали и друсат ли, друсат хорцето на корупцията.

Накратко – интересите са ги обединили, независимо недостатъчната квалификация и недостатъчното познаване на проблемите на града и тези на професията.

Отново за сметка на София и на всички граждани, без изключение!

А градът ще търпи недоразуменията, които сътворяват.....до време!

Как могат да се използват инструментите на паркоустройството, когато той се нуждае от функционална, планова и пространствена промяна - от липсващи пешеходни зони и пространства, от нови, изцяло нови трасета на транспортната комуникация, от нови велосипедни алеи, от оптимални решения на обществения транспорт, от ревитализация на архитектурните пространства и сгради.

Дори резултатите от проведените наскоро несполучливи “международни архитектурни конкурси” не успяха да внесат окуражителна нотка в ограничените и непълноценните разбирания на градската администрация и да ги променят положително, макар и с малко!

Чудовищна некомпетентност, основана на късогледство и професионална неподготвеност! И прекалено завишени нива на чиновническа угодливост!

Отново се обявяват ненавременни, все още за средата, дизайнерски и парко - устройствени конкурси. А може би и те ще са международни, подобно на предишните?!

Смях, обиден смях над националното ни достойнство, защото никой чуждестранен екип не желае да участва в тях! Вече не участват и българите, работещи нейде по света.

Предлагам всички общински чиновници, а защо не и наградените автори, да бъдат командировани, за тяхна сметка, в Тирана, Албания, за да се поучат и дано прогледнат!

  1. Може ли да си представите, че територията около канала, между моста на “ Граф Игнатиев” и Орлов мост се предлага от “обявителят” за паркова зона!

Защо оттам, а не от Фритьоф Нансен? Защо не до края на непокритата част на реката?

Защо едни от проектантите трябва да се мъчат да я направят такава!?

Нали територията около канала е една от най-мръсните в София?

Нали само след по-малко от стотина метра започва най-големият градски парк, а на още пет-шест пъти по толкова е неизползвания парк на Военното училише?

Има ли перспектива в действията на общинската власт? Очевидно, не!

Други участници, които гледат с очите на градостроители, правят и предлагат решаване на транспортните проблеми, на подземно линеарно паркиране, на повишаване ползите от парковете на града и те, вероятно, ще попаднат в кошчето, вместо да са сред първите, защото на общината са необходими паркоустройствени проекти, и тях тя може да защити, независимо, че градът се нуждае от едните и от другите, но в обратна последователност! По вярното е, че трябва да се усвоят средства от европейски програми и затова темата и обхвата на поредния конкурс са без значение! Удивително, вместо да послужат за добрите и за вярно избраните от множеството проблеми на града.

Очевидно не Бог, а градът и гражданите му трябва да си приберат вересиите от тези, които го “управляват.”

Защото те са семкаджии и така, според знанията и разбиранията си, го управляват.

Защо не се обърнем и погледнем към журито?

Защо не попитаме гласно, кой какво образование има, каква специализация и какъв опит е натрупал, за да може да мисли и говори за града и неговите териториални и пространствени проблеми, за да участва в жури!?

Защо не се обяви състава му, за да се скъсаме от смях?

Ще попитам – достатъчно ли е да си завършил архитектура, за да говориш за градоустройствените проблеми така, все едно, че ги виждаш и разбираш? Нали твоите познания се основават, само и единствено, на обучението в университета. И са толкова бледи, че и ти самият отдавна не ги виждаш! Дори се страхуваш да погледнеш към тях.

Или си натрупал опит от работата си по няколко частични изменения......

Знаеш ли повече или само си мислиш, че знаеш?

Разбираш ли от градско планиране, какво е мнението ти, изразил ли си го или и ти работиш на парче в екипа на НАГ, без да знаеш за какво става дума,за кой град и за кое време?

Тъжна ситуация, в която никой не чете и не се самоусъвършенства професионално!

Впрочем, чете само този, който краде след това!

Ситуацията не е комедия, защото тогава щеше да е весело, а фарс!

Дали поредният “международен архитектурен конкурс” не е само още една архитектурна чалга, композирана и изпята от необразованото въображение на столичната администрация, разголила овяхналата си плът, в съпровод от фалшивите звуци на хора на софийските девойки и младежи ?

Кого иска да излъже днес?

     2.    Kолко не съм прав!

Практикуващите професията не се делят на млади и стари, а на можещи и на не толкова можещи творци.

Млади колеги изпълниха душата ми с надежда за бъдещето и за професията, със своето човешко и гражданско достойнство...

Други потвърдиха напластяваното с времето впечатление за много амбиция и скромни творчески възможности.

Днес обаче, все по-често се замислям, за дисонанса в общото състояние на развитите европейски страни и това на страната ни!

Днес те отпускат средства по различни програми, които трябва да се усвояват, но съобразно с техните изисквания и ограничения, които са като за развити и уредени общества и градове. Предоставят средства за ре-ре-витализация на градовете, а ние и градовете ни изпитваме необходимост от тези средства, за да изградим първата регулация на инфраструктура, на транспортно-комуникационни трасета, на завършване на започнали своя живот сгради и пространства и замръзнали в това си първоначално състояние от десетилетия.

Затова днес ще се обявяват конкурси за паркоустройство, а не за градоустройство, защото такива са изискванията!

Дават ни парите, внесени отдавна от нас, но не ни разбират или се правят, че не ни разбират.

Защо ние ги разбираме, а те нас – не?

Защото не искат да ни разберат ли или защото не могат?

Да не са тъпи или морално ограничени, че не могат да разберат, че се дават пари за лукс, когато липсва елементарното. Градовете ни изпитват именно такава нужда, а не да се хвърлят милиони за измислени благоустройствени дейности. Дават се пари, образно казано, за луксозни настилки, а няма канализация и чиста вода!

Има нещо сбъркано! То вероятно се крие нейде в недобре изяснени политически и икономически отношения и това трябва да се прекрати, за да се използват предоставените средства целесъобразно и оптимално да се оползотворяват!

Без да се пилеят малоумно! Както днес!

Иначе ще си правим конкурси за паркоустройство, докато на градовете ни им е необходимо градоустройство! Нямаме пари за хляб, а си купуваме пури и торти!

Чак тогава, да се надяваме, заданията ще се правят като хората – всяко за определена задача, а нейният обхват и срок за изпълнение ще се гледат професионално и перспективно, а не на парче!

Ще се превърнем в стопани, а не в консуматори, каквито сме днес!

Чак тогава ще спрем да проектираме и да търсим възможност да сътворим от една оцапана до невъзможност среда - парк..

     3. Улица”Граф Игнатиев” е най-пешеходната улица в София! Всеки го знае! Нали!

Само трябваше да чуете парадоксалните паркоустройствени и дизайнерски предложения на участниците и да разберете, че там общинските власти десетилетия нищо не са правили, а според мен, няма и да направят.

Проектите са разработени пак на парче, с компромис към статуквото... и без отношение към близките улици, към безистените, към цветовия климат на средата, към паметниците на културата, намиращи се в зоната. И към нея самата, цялата.

Няма памет, защото никой не я търси, не я уважава, дори не я харесва, защото се срамува от своята селяния! И я продължава, с проектите си, щипвайки идеи ту от Париж, ту от някъде другаде.

Докога? Докога ще се ползват от чужди знания и чуждо въображение?

Не знам дали имат свои! Учил ли ги е някой да мислят и да използват своето въображение, колкото и малко да е то?....

   4. Едва ли можете да си представите и идиотските предложения за територията                            около сърцето на града – пространствата около “Александър Невски”, паметника на Освободителя, за които някои ни учат, че бил освободител на други и за друго, сякаш ние не знаем, подобно на тях!

Боже, колко малко е необходимо на човек да се погледне и да разбере, че нищо не започва от него! Човешка, малка душица, която не е ясно, какво ще остави на земята, добро или не. И това, обаче, не е сигурно!

Мощно е човешкото течение!... Дали някоя от тези, живелите днес буболечки. би могла да се закачи за него?

Как мислите, има ли такива? Виждате ли ги?

Ако това ви е трудно – обърнете страницата на някое от следващите поколения. И няма да сбъркате! Ще потърсите сред тях някоя малка животинка, която се стреми към славата и търси утвърждаването като смисъл на своя живот. Там, сред движението на професията, би могло да се открие това, което търсим.............

Вие търсете, защото на мен ми омръзна!

А за пространството около храма – нищо ново!

Едни – не са измислили нищо, но го показват с гордост, други – не могат да измислят и нищото - и те го показват, пак с гордост, все едно, че светът започва от тях, а всички ни дават примери от целия жив божи свят, като го предлагат на нашия град!

Това е болезнено, но те не го усещат, защото сензорите са им претъпени или липсват! Примери от тук, от там и всичките за един съвършено чужд град! За друг град и за други, съвършено други хора! За друга среда и за съвършено друго цивилизационно време!

Те не усещат малоумието си! И най-вероятно градът ще ги отхвърли.

Защо ли са си загубили времето?

Зоната около “Алексвандър Невски”е богатството на града и измислените от новото време на обществото и на архитектурното проектиране гении, нямят място в него! То ще ги опари със своята неприкосновенност! Всички – и проектанти, и главни, и полу-главни, и кметове, и тяхното измислено време! От нечистоплътие и малоумност!

Дали го съзнават? Дали ще го осъзнаят?..................... Божа работа!

Това, според мен, е работа на града и на полузаспалите му жители!

Хибернация!.......... Пробуждане!...............................За слава на града!

Но, да вървим напред!

Колко му е! Защото, когато ти е леко и не носиш нищо в главата си, ти е наистина, леко! Летиш на крилете на лекокрилата пеперуда и гледаш на света около теб с очите на току-що родила се мъничка твар от новия свят! Ти си господаря му!...........

   5. На запад от сърцето - нищо ново!

Териториите на запад от сърцето на градския център задълбочават пропастта между виждащи и слепи!

Дали ще разберем това, от което се нуждаем! Едва ли!

Пети ден гениалните проекти следват един след друг! Върхът бе покорен най-сетне – проектите бяха един от друг по-хубави, по-смислени и логични, ползотворно се занимават с пространствения, пластичен и цветови образ на главния площад и градската градина, загубила мащаба си случайно, спрямо големината на вече дву-три милионния град.

Проектите откриват отдавна открити неща, но техните автори нехаят за това и измислят още нови, още по-гениални хрумки.

Самохаресването на посредствени проекти е нещо обикновено в нашите среди, но тези “проектанти” за пръв път се докосват до проблемите на града, с удоволствие “решават” важни негови проблеми и са омагьосани от това, което са измислили!. Без значение как и по какъв способ. Ето защо, всеки открива“откритието”си и смело развява байряка му,

Сякаш София е голата поляна край чертите на тяхното родно място, мислейки единствено за паркоустрояването му! Нейде из България!

Дали някой си спомня думите на Корбюзие за градоустройството?

Ние живеем в демократичната среда на чалгата, все пак, и нищо не може да ни удиви. Дори тези гениални предложения!

Дерзайте колеги, сега ви е паднало!

     6. За кражбите искам да кажа нещо – ясно и открито!

Трябва да се налагат огромни глоби и да се забранява практикуването на професията за кражба на въображение.....знание и опит!

Незнанието не извинява и не оправдава кражбата, дори несъзнателното присвояване от незнание, водещо до екстаз иноваторите!

Горкият град, горките му жители!

   7. В конкурса за 4-те части от централната градска територия впечатление в мен   оставиха няколко групи участници –

- едните, които не разбират от градоустройство и са се ограничили в парковото устройство,

- други, които работят градоустройство и това личи в проектите и в мисленето им,

- трети, които безогледно са крали, тъй като не са успели да измислят нищо свое за средата, с една натрапчива непочтенност, характерна за крадците,

- четвърти колеги и колежки пък, са мастурбирали с атрибутите на професията, търсейки своето място и идеи,

- накрая, почти всички ще лапнат дървото, поради изброените по-горе неточности, освен ..........танцуващите с менторите на обществото.

Михаил Петков / 0887 974 392 / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 16-21.12.2013 г.
Изображение: http://www.bricoleurbanism.org

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions