КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Уонг Шу е новият носител на наградата Pritzker

Сряда, 21 Март 2012 14:02

Китайският архитект Уонг Шу е тазгодишният носител на архитектурната награда «Прицкер». Той е на 48 години и е първият представител на Китай, отличен с приза, сред чиито лауреати са Франк Гери, Ренцо Пиано и Жан Нувел. Арх. Уонг Шу е ръководител на департамента по архитектура към Китайската академия на изкуствата в Ханджоу и заедно със съпругата си Лю Веню работи в своето Аматьорско архитектурно студио. Сред отличителните му работи са Библиотеката на колежа «Вънжън» в университета на Суджоу /на снимката/, Музеят за съвременно изкуство в Нингбо, Историческият музей в същия град и жилищни сгради в Ханджоу.

Професор Уонг Шу е роден през 1963 г. в Урумчи в западната провинция Синджан. Завършва магистърската си степен по архитектура през 1988 г. в Нанкин, след което започва работа в Академията за изящни изкуства в Ханджоу, където прави проучване за реновацията на стари сгради. През 1989 година прави първия си архитектурен проект - младежки център с площ 3600 кв. м. През 1997 година със съпругата си основава Аматьорско архитектурно студио. Идеята за името на студиото идва от подхода на самоуките строители, основан на спонтанност, умения в занаята и културни традиции. Самият Уонг Шу прекарва няколко години по строителните площадки, за да научи традиционни китайски техники. После ги адаптира в творчеството си и опитва да трансформира приложението на стари материали към модерни проекти. От тези експерименти се ражда характерният му стил.

Фактът, че изборът на журито се е спрял върху архитект от Китай, е значителна крачка към признаване ролята, която Китай ще играе в  развитието на световните архитектурни идеи. Несравнимите възможности на Китай в градското планиране и дизайн ще осигурят хармония между уникалните традиции от миналото и бъдещите нужди на устойчивото строителство - се посочва в мотивите на журито. Лауреатът на наградата получава парична премия от 100 000 долара и бронзов медальон. На гърба му на латински е изписан принципът на римския архитект Витрувий: firmitas, utilitas, venustas (устойчивост, утилитарност, наслада).

Източник: Информационен бюлетин брой. 51 на КАБ
 
Copyright © 2023 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions