КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 




feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Център Помпиду-Мец на арх. Шигеру Бан

Понеделник, 04 Юли 2011 13:27

Решението да бъде създадено разширение на Цетъра Жан Помпиду е взето през януари 2003г. от тогавашния министър на културата на Франция (Jean-Jacques Aillagon) и директора на центъра (Bruno Racine). Два месеца по-късно управата на град Мец организира архитектурен конкурс и го обявява на 18 март същата година.

Властите очакват новата сграда да има също толкова силно архитектурно въздействие, както Центъра Жорж Помпиду, създаден преди почти 30 години от архитектите Ричард Роджерс и Ренцо Пиано. Предвидената площ за музея  на модерното и съвременно изкуство Помпиду-Мец е 12,000 м2, което е с малко повече от 1/10 от площа на Помпиду в Париж.

На 27 май се провежда първи етап, на който са селектирани шест проекта от общо 157 екипа от 15 държави. За нивото на конкурса се съди по имената на архитектите, класирали се на втори етап: ФОА (Foreign Office Architects) от Лондон; Херцог Де Мюрон (Herzog & de Meuron) от Базел; Стефан Мопен (Stéphane Maupin) с ландшафтния архитект от Париж Паскал Криби (Pascal Cribier); Ларс Спруиброк (Lars Spuybroek) от Ротердам; Доминик Перо (Dominique Perrault) и Шигеру Бан от Токио в екип с  Жан дьо Гастин (Jean de Gastines) от Париж и лондонския архитект Филип Гумучджан (Philip Gumuchdjian).

На 26 ноември 2003г. проектът на Шигеру Бан печели доверието на 14 души от 16 членното жури.

Музеят за модерно и съвременно изкуство Помпиду-Мец, дъщерно дружество към центърът Жорж Помпиду в Париж. Тримерна визуализация: Жан-Пиер Дабюра (Jean-Pierre Dalbйra)

 

Разрез изток-запад, поглед от север.

 

Прозрачната покривна мембрана разсейва естествената светлина равномерно  в отворените пространства на музея. Снимка: Фликр, Фриц (Flickr user Fritz).


Осветлението в залите е отразено - дифузно, чрез тела, монтирани над металната решетка, играеща роля на окачен таван.
Източник: ArchitectureWeek.com
 
Copyright © 2018 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions