КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

ОП: Международен конкурс - Метростанция 20

Понеделник, 26 Септември 2011 14:22

Столична община – Направление Градоустройство и Архитектура и Sofia Architecture Week канят всички архитекти да вземат участие в обявения конкурс за идеен архитектурен проект на метростанция 20 от Метродиаметър 2 на Софийското метро. Проектът трябва да бъде предложение за цялостна устойчива архитектурна концепция на метростанцията и публичните пространства над нея, съобразена със специфичните изисквания на подземния железопътен транспорт и съвременните урбанистични принципи. Авторите на проекта, който бъде отличен с първа награда, ще имат възможността да сключат договор със Столична община и Метрополитен ЕАД за изготвяне на работна документация по проекта. Метростанция 20 се очаква да бъде реализирана по проекта, придобит чрез настоящия конкурс като част от строежа на линията между станция Цариградско шосе (метростанция 19) и станция Аерогара София (метростанция 23). Журито е с международен състав от специалисти.

Настоящият конкурс е първа възможност да бъдат дадени и обсъдени идеи за архитектура на една от новите метростанции, която се намира в периферията на града и има потенциал да даде посока на развитието на неурбанизирани бъдещи обществени зони. Това е и един нов опит за дебат между жителите и управлението на София. Конкурсът е международен и е възложен от Столична община – Направление Архитектура и Градоустройство, а организацията е поверена на архитектурния форум Sofia Architecture Week, организиран от списание Едно.

Конкурсът беше анонсиран на 15 октомври 2010 от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова на пресконференция, в рамките на Sofia Architecture Week 2010, в сградата на Централна минерална баня, а официалният старт на конкурса бе даден на 27 септември 2011. Конкурсните предложения се приемат до 9 декември , 17:30 часа в сградата на НАГ на адрес: гр. София, ул. Сердика N5, партер – деловодство, гише №7.

Наградният фонд е:

-          една първа награда в размер на 10 000 лв и право на възлагане;

-          една втора награда в размер на 6000 лв;

-          една трета награда в размер на 4000 лв;

Документите могат да бъдат изтеглени безплатно на български и английски език от сайтовете:

http://station20.eu/bg/

http://www.sofia-agk.com/

Тази година Sofia Architecture Week ще се проведе между 1 и 6 ноември 2011.

За цялостната програма на фестивала, лекторите, изложбите и дискусиите, следете:

http://edno.bg/sofiaarchitectureweek/

http://www.facebook.com/SofiaArchitectureWeek

Целият документ на обществената поръчка вижте ТУК.


 

Коментари  

 
+1 #1 Гяуров 2011-10-06 08:17
арх. Петър Диков отново шеф на журито!? Той щял да пази пликовете с данните на участниците. А конкурса е написан преди година. Някои колеги вече се организираха и го изработиха. Защо да участваме?
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions