КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Открито писмо относно собствеността на НДК.

Понеделник, 16 Май 2011 15:02

little_grey_trick
Ние, духовно обединените и професионално свързани с изкуствата и литературата хора от творческите съюзи, сме изумени от внезапното, необсъждано и неподготвено ..преобразуване" на НДК или, както твърди зам.-премиерьт Симеон Дянков „връщане на държавата" на Националния дворец на културата. От основаването си НДК принадлежи именно на държавата и е собственост на нацията, и по име, и по регламент и по същност. Нещо повече, благодарение на загрижеността и отговорността на сегашното ръководство му e извоюван статут на публична държавна собственоег. Благодарение на това инициативно ръководство и високия професионализъм на целия екип на НДК, Софийският дворец завоюва редица международни успехи и отличия като през 2003 - Второ място в конкурса за наградата AРEХ за "Най-добър конгресен център в света" на Международната асоциация на конгресните дворци (AIPC) - Маихайм, Германия; 2005 - Наградата APEX за "Най-добър конгресен център в света" на Международната асоциация на конгресните дворци (AIPC) - Квебек, Канада; 2008 - "Европейската награда за качество" на Европейската бизнес асамблея (ЕВА) - Оксфорд, Англия; 2009 - Второ място в конкурса за "Най-добър конгресен център" на сп. "New European Economy" - Лондон, Англия; 2010 - Второ място в конкурса за наградата APEX за "Най-добър конгресен център в света" на Международната асоциация на конгресните дворци (AIPC) - Ливърпул, Англия. Награди, към които много световни конгресни и културни центрове се стремят.

Какво е НДК всички знаят, и обществото, и всеки гражданин, и българските и чуждестранни творци. Не много обаче знаят, че Софийският културен и конгресен комплекс се самоиздържа. Не получава никакви субсидии от държавата, или общината. В последните 2 години не е получил нито една платена държавна поръчка. Особеното отношението към НДК през тези последни години, обективното и принудително влошаване на неговото икономическо състояние, ни подсказва, че целенасочено се върви към реализиране на познатата схема за осребряване, подготвя се приватизация, която да се яви като «спасителна». Независимо от това и въпреки всичко през последните 20 години НДК поддържа собствен репертоар, извършва огромна обществена дейност, приема гостуващи световни трупи, покровителства и на практика субсидира творци и художествени проекти, извършва културно и конгресно-конферентно менажерство на най-добро професионално ниво, реализира издателска дейност, съхранява и реставрира творби на пластическите изкуства (именно постоянната колекция в залите и фоайетата го прави уникален център), успява да поддържа една ежедневна, разнообразна и обществено ценена програма. Неизброими са чуждестранните артисти, световни звезди, гастролирали тук - Виенската държавна опера и Виенска филхармония, Херберт фон Караян, Болшой театър, Лорд оф дъ Денс, Содо кимоно, Миланската скала, Английски кралски балет, Ванеса Мей, Андреа Бочели, Ал ди Меола, Найджъл Кенеди, Пако де Лусия, Боб Дилън, Ричи Блекмор, Юрий Башмед, Монсерат Кабайе, Московски солисти, Стинг, Варнете "Тропикана", Монасите от манастира Шао Лин, Джон Маклафлин, Марк Нопфлер, Катя Ричарели, Клаудио Абадо, Лондонски симфоничен оркестър, Истанбулската филхармония, Хуан Миро, Патрисия Каас, Хосе Карерас и пр. Няма известен български творец, който да не е намерил изява в НДК. И всичко това без реална помощ от държавата.

Естествено, при тази равносметка се налагат няколко смущаващи въпроса:

1.  Защо се говори за връщане на НДК на държавата, когато той не е ничий Друг?

2.  Кое налага отсъствието на обсъждане с творческите съюзи, с Комисията по културата в Народното събрание, с обществеността, която олицетворява творческите и креативните дейности на НДК?

3.  Никой ли не се безпокои от подобно необмислено, необосновано и юридически неточно действие? Нещо повече, всичко това е съпътствано от натрапчиво създаване на обществени нагласи за престъпно, безстопанствено и бездейно вегитиране на ръководството и колектива на НДК.

4.  Има още един много обезпокоителен въпрос: Още при обсъждането на антикризисната програма на ГЕРБ се говореше за приватизация на НДК. Това намерение, разбира се, не бе посрещнато с ни най-малка обществена симпатия. И този път ли, след като заглъхне обществената тревога, се провеждат действия уж в интерес на обществото, а всъщност със скрити намерения?

Прави впечатление тоталната смяна на ръководството. Смущаваш е факта, че изцяло новоназначеното ръководство е от хора, които на нас, представителите на творческите съюзи не ни говорят нищо. Удивителен е фактът, че новият изпълнителен директор е бил до сега брокер на недвижими имоти в гръцка фирма. Имаме сведение, че преобразуването и смяната на ръководството на НДК става по инициатива на една група, известна с приватизаторските си апетити и завоевания.

Обръщаме се към държавното ръководство на Република България преди разпореждането на Министерския съвет да придобие окончателен характер да ни се даде възможност да участваме в по-широко обсъждане и едва тогава да се направят разумни, обосновани и перспективни промени.

 

Коментари  

 
#2 mdchich 2011-05-17 21:14
Сега НДК. А утре може би всички нас.
 
 
#1 mdchich 2011-05-17 21:13
Поредната "спасителна " приватизация. Не ви ли омръзна Господа от ГЕРБ, ОДС, ДСБ и др."СПАСИТЕЛИ".? Не се ли налапахте? Това ли ви учат от ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА? Не забравяйте , че ние помним всичко и винаги ще го помним.
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions