КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Обръщение на инициативен комитет за “Св. Кирик и Юлита”

Петък, 19 Декември 2014 00:00

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ СРЕЩУ ОБИДАТА НАД ТРУДА НА ХИЛЯДИ АРХИТЕКТИ И ИНЖЕНЕРИ С ПРИСВОЯВАНЕТО НА ТВОРЧЕСКАТА ИМ БАЗА “СВЕТИ КИРИК И ЮЛИТА” ОТ ПЛОВДИВСКАТА МИТРОПОЛИЯ

02

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към Вас с тревога и с надежда искаме да чуем Вашата професионална позиция, както и човешкото Ви отношение.

Ние творците на България, създатели на ценности отвъд човешкия живот, считаме, че в противоречие с нашето верую, с нравствените и моралните ни разбирания, ни бе отнет несправедливо творческият дом, граден от поколения архитекти, инженери и технически сътрудници!

Oтнета ни бе творческата база и Академията на архитектурната гилдия!

Съюзът на архитектите в България избра пътя, водещ към Храма, да е пътят на съграждането и за три години от разхвърляните камъни направи творческа база за нуждите на членовете си. Намери сили да превърне, десетилетия несъществуващият, “Св. Кирик и Юлита” над с. Горни Воден, от временно местообитание на политически затворници, от диспансер за душевно болни хора, от руините на подпаления им дом, окончателно сринат от труднопреодолимо свлачище - в светски комплекс и международна творческа база на архитекти и инженери. Спазвайки морала, САБ се обърна към Пловдивския митрополит Варлам и получи писмено съгласие да построи, на мястото на съборените стени, съвременен голям творчески дом на архитектите.

Превърна руините - в Академия за творчески обмен на архитекти от цял свят, създавайки ателиета за професионална дейност, ресторант, съвременна кухня и складове, конферентни зали и изложбени пространства, необходими, за да съществува българската архитектура и да бъдат българските архитекти равнопоставени на колегите си по света.

НЕ ИЗПОЛЗВА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА, А НАМЕРИ СВОИ - ЗАДЕЛЕНИ ОТ ПРОЕКТАНТСКИТЕ ХОНОРАРИ НА ЦЯЛАТА ОБЩНОСТ, ПОТВЪРДИ ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРХИТЕКТУРНА ШКОЛА И СЪГРАДИ ОБЕКТ ЗА СВОИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НУЖДИ!

Съюзът на архитектите превърна този комплекс, градейки в добрите практики на християнската архитектура, уважавайки и запазвайки ценностите на културното ни наследство.

Не само това!

Съюзът на архитектите пристъпи и към изпълнение на поетия ангажимент към Българската православна църква и възстанови 40-те икони от иконостаса на църквата, в двора на комплекса, предавайки ги на Пловдивската митрополия!

Архитектите на България, дълбоко почитайки и уважавайки ценностите на Българската православна църква, изпълняваха в продължение на десетки години своя морален дълг и даваха като дарение проекти за стотици черкви, за да го има Българското православие!

Нима въздаването трябва да се превърне в поругаване на творческия труд на хилядите творци? Нима това е знака, с който Светата църква отговаря на труда и съпричастието на творците?

Българските архитекти създадоха този дом, според силите си, според морала, и вярата си. Ред е на Българската православна църква да не се поддава на нечестивите и подвеждащи действия на някои свои служители и да въздаде, както повелява Нейният морал, защото измамата, непочтентността и кражбата не са решението!

Виждат се непочтенните замисли и действия на Пловдивския митрополит!

ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ?

ИСКРЕННО ВЯРВАМЕ, ЧЕ НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА СВЕТИЯ СИНОД СА ПОДВЕДЕНИ И НЕ ПОЗНАВАТ ФАКТИТЕ!

МАЙКА ИЛИ МАЩЕХА Е ЗА НАС СВЕТАТА БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА?

ОТКАЗА ЛИ СЕ ОТ НАС?

КАКЪВ ПРИМЕР ДАВАТ НА НАРОДА НЯКОИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ КЛИР С ПОДМЯНАТА НА ФАКТИТЕ И С ОБИДНАТА ЗА ВСИЧКИ НАС КРАЖБА НА БЕЗВЪЗМЕЗДНИЯ ТРУД НА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ АРХИТЕКТИ И ИНЖЕНЕРИ?

КАКЪВ ПРИМЕР ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ДЪРЖАВНОСТТА Е НЕПОЧТЕННОТО ТЪЛКУВАНЕ НА ФАКТИТЕ ОТ СЪДЕБНИТЕ ИНСТИТУЦИИ?

СТОИМ ТВЪРДО НА ПОЗИЦИЯТА - ТВОРЧЕСКАТА БАЗА ДА ОСТАНЕ СОБСТВЕНОСТ НА СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

ИЗРАЗЯВАМЕ НЕПОКОЛЕБИМОТО СИ УБЕЖДЕНИЕ, ЧЕ СМЕ ИЗГРАДИЛИ СЪВРЕМЕННА СГРАДА СЪС СВОИ СРЕДСТВА И ЧЕ НЕ Е МОРАЛНО ПЛОВДИВСКАТА МИТРОПОЛИЯ ДА ПРИСВОЯВА НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ, ЗА КОЯТО НЕ Е ПОЛОЖИЛА, НИТО ГРИЖА, НИТО СРЕДСТВА!

ИЗКАЗВАМЕ ВЯРАТА СИ, ЧЕ СВЕТИЯТ СИНОД И БЪЛГАРСКИЯТ СЪД ЩЕ СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ УРОДЛИВОТО ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ ИСТИНАТА!

ЩЕ ЗАБОГАТЕЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА С ТОВА СИ НЕЧИСТОПЛЪТНО ПРИСВОЯВАНЕ?

За Инициативен комитет / декември 2014 година / колеги и м.петков

 

Ако подкрепяте обръщение, имате възможност да се включите в подписката, която е на разположение при охраната на ЦДА (ул. Кракра, 11).

Вижте събраните до момента подписи ТУК.

 

Коментари  

 
#3 Атанас Пламенов Ковачев 2015-01-11 02:35
 
 
#2 Атанас Пламенов Ковачев 2015-01-11 02:32
 
 
#1 Атанас Пламенов Ковачев 2015-01-11 02:32
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions