КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

ИЗЛОЖБА "ИМПРЕСИИ ОТ СОФИЯ"

Понеделник, 14 Октомври 2019 14:16
poster-site

ИЗЛОЖБА

ИМПРЕСИИ ОТ СОФИЯ

21 октомври – 05 ноември

        „Импресии от София“ е изложба, организираната от Регионална колегия София-град към Камарата на Архитектите в България, която ще се реализира в Зала 1 в Централния дом на Архитекта на ул. Кракра №11 от 21 октомври до 05 ноември.

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 21 октомври - понеделник от 18:30ч.

Селектирани са  живописни и графични пейзажи от столицата на шестима автори - Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев, Вихрони Попнеделев и арх.Тодор Булев. Идеята за пресъздаване на изгледи от София е много стара – още с появата на градския пейзаж в българската живопис в началото на ХХ-ти век, се проявява интересът на художниците към столичния пейзаж. Като най-голям град в нашата страна, София представлява интерес за хората на изкуството с мащабните си постройки, с булевардите си, с емблематичните си места, а също и с по-интимните градски кътове, където се усеща спецификата на града и неговата атмосфера. През повече от стоте години от появата си, до днес, столичният градски пейзаж не се загубва, а преминава през много въплъщения в развитието си. След периоди на спадове и върхове той оцелява като жанр и убедително се заявява и в съвременното българско изкуство. Доказателство за това присъствие е интересът на доста съвременни художници към софийските сюжети.

            Участниците в изложбата „Импресии от София“ са утвърдени професионалисти с богат опит и творческа биография. Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев и Вихрони Попнеделев са художници, които представят живописни пейзажи в техниките на маслената живопис, сухия пастел и акварела. Тодор Булев, който показва графични рисунки, е архитект и председател на Съюза на архитектите в България, представител на едно професионално съсловие, което също има дългогодишни традиции в областта на архитектурния пейзаж. Творците, събрани в изложбата  работят в различни стилистики, всеки от тях е изградил свой индивидуален творчески почерк. Обединяващото между тях е единствено темата – пейзажи от София. Това само по себе си представлява интерес – как толкова различни личности, с различна емоционалност и от различни поколения пресъздават една тема, проявявайки индивидуалността и гледната си точка. Иван Кънев е художник, изградил творчеството си основно около градския пейзаж. Той търси поетичното и емоционалното в наглед ежедневните сюжети. В градските му пейзажи няма фигури на хора, но въпреки това, те са наситени с човешко присъствие и топлота. Живописта на Вихрони Попнеделев е ярка и жизнеутвърждаваща. Многоплановите гледки включват сгради, улици и човешки фигури. Усеща се забързания ритъм на големия град, многоцветната му пъстрота и спецификата на градския живот. В пейзажите на Дарина Янева се усеща богатата и женствена емоционалност на нейния поглед към града. Тя изгражда живописта си с многобройни нюанси, които са майсторски съчетани и потопени в мекотата на една обединяваща атмосфера. При Петя Денева емоционалното въздействие е постигнато, чрез изграждането на цвета и особено на светлината. Усещането за конкретния момент от деня и за трептенето на въздуха са предадени от художничката с тънка чувствителност и усет към нюансите. Силви Басева се вълнува от магията на старата градска архитектура и от наслояването на истории, заключени зад старите фасади. Тя постига внушение чрез светлините и сенките по обживяните стени на къщите и преливащите цветови нюанси. Арх.Тодор Булев предава своите впечатления артистично, със свободен рисунък. Той се вдъхновява от сградите, които дават облика на стара София.

            Така събрани на едно място, едни на пръв поглед много различни автори се обединяват от общата си любов към своя град и търсят израз на възхищението си, като всеки върви по своя индивидуален творчески път.

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions