КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

За пета година РК София-град награди най-добрите дипломни проекти в УАСГ

Петък, 27 Април 2012 12:43

ARCHITECTURA ANIMI 

или

АРХИТЕКТУРА НА ДУШАТА

Пет години награди на Софийската колегия на КАБ за дипломанти на УАСГ с мотото:

АРХИТЕКТУРАТА ТРЯБВА ДА ЛЕТИ!

На 23.09.1936 г. в свое писмо до архитектите от Йоханесбург Ле Корбюзие пише следното:

Архитектурата е... определено състояние на духа!

Архитектът е странна птица: неговата фантазия – като птица – трябва да лети,  а трябва и да е стъпил здраво на земята. Трудно е. Човекът обаче не спира еволюцията си и отдавна лети в Космоса – и там ще има все повече място и за архитектура. Съвременните технологии сега дават много свобода на фантазията – затова мотото ни е такова. Архитектът не е фантазьор – не прави просто „картинки”. И топ-архитектурата, и средното й ниво „на запад” доказват това постоянно. А, за да стане това състояние на духа реално за хората, трябва да съчетава летежа с множество умения, свързани с практиката – като: знания, морал, технологии, изразни средства... Все неща, изисквани под различни форми и от Европейския съюз.

Затова журито на Камарата на архитектите в София, като функция на Групата по професионална дейност, винаги се е стремило да търси и двете в дипломните работи на студентите от УАСГ: и полета на дързостта, и умелото й земно реализиране. Трудно е, понеже зависи не само от продбора на журьорите, а и от самите дипломни достижения. Членовете на журито отчасти са се менили през годините, но винаги са канени колеги, известни с доказания си професионализъм.

Тази година, дали заради малкия ни 5-годишен юбилей, бяхме зарадвани от много високото ниво на работите в изложбата. Затова, освен традиционните за нас 2 награди за специалност „архитектура”, им раздадохме и 9 грамоти-поощрения. Определихме за пръв път и по една награда и грамота за специалност „урбанизъм”.

И така, новият председател на РК София-град арх. Николай Баровски връчи следните три награди:

1-ва награда за архитектура: Ревитализация на Перловска река - Творчески комплекс с ателиета и работилници за млади  творци с автор Павлина Вардулаки; р-л: проф. д-р арх. Бл. Вълков от катедра „Обществени сгради”;

2-ра награда за архитектура: Зала за тенис в гр. Пловдив с автор Десислава Михайлова; р-л: арх. Р. Грънчаров от катедра „Сградостроителство”;

Награда за урбанизъм: Немоторизиран транспорт в гр. София с автор Галина Атанасова; р-л: гл. ас. д-р арх. М. Ташева-Петрова от катедра „Градоустройство”.

Първата награда е с отдавна станал актуален за София проблем, но изборът на конкретната функция и пространствено-пластичното решение са много силни. Анализът е многопластов, понеже там реката минава през идеалния център на столицата. Проектът изяснява, че силна архитектура може да има, но е нужен силен подтик към лична социална активност на всички нива, за да е активна и културата ни.

Втората награда е с някак тривиална тема – особено за катедрата си. Функцията е решена добре. Образът на залата, обаче, е носител на елегантен финес без излишъци. Затова, въпреки няколкото зални сгради всяка година, тази работа е впечатляваща.

Наградата за урбанистична разработка дава предложение за практическо приложение на примерите и обстойните анализи, което е и крайната цел на тази професия. За да заживеем по-добре.

И двете архитектурни разработки се отличават с много високо ниво на творческа художественост, съчетана с явен подбор на съвременни технологии и материали. Първата използва надувен кофраж за така често употербявания у нас монолитен стоманобетон. Втората борави много изтънчено с дървени ферми и прозрачни покрития. И двете композират с овали. Трудно е за нашето строително ниво сега, но е изпълнимо, а дипломантите са нашите деца и те ще оформят бъдещето ни. Затова призовах при връчването на наградите инвеститори и изпълнители да започнат да се интересуват по друг начин от архитектите – като таланти.

dipl. ing. арх. Алеко Христов,

председател на журито

I-ва награда II-ра награда Награда за урбанизъм

Павлина Вардулаки Десислава Михайлова Галина Атанасова

Проектът Проектът Проектът
Снимки от тържествената церемония
Реч на Декана на Архитектурния Факултет на УАСГ - доц. д-р арх. Асен Писарски
арх. Николай Баровски (председател на РК София-град) и арх. Алеко Христов (председател на журито)
Награждаване (Видео)
&feature=player_embedded
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions