КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

София ще прави конкурс за проекти за центъра на града

Сряда, 03 Октомври 2012 10:14
Столична община възнамерява да възложи разработването на инвестиционни проекти за 750 хил. лв. в допълнение към интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който изготвя в момента, съобщи главният архитект Петър Диков.

Общината кандидатства за сумата по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/5-02/2012 "В подкрепа за следващия програмен период", Приоритетна ос 5: "Техническа помощ", Операция 5.3: "Изграждане на капацитет на бенефициентите на ОПРР" по оперативна програма "Регионално развитие".

Администрацията може да възложи за собствена сметка допълнително проектиране, ако хареса идеите. Пред архитектурната колегия Диков каза, че те ще се определят с конкурс с награда – възлагане на проектиране. До края на октомври трябва да бъде изготвено техническо задание, което също ще бъде подложено на публично обсъждане, добави главният архитект.

Център
Основно изискване на общината към проектните идеи е да бъдат в зона "Център", определена от интегрирания план за градско възстановяване и развитие.
Разработката на инвестиционния проект е част от подготовката на Столична община за следващия програмен период, когато оперативна програма "Регионално развитие" ще финансира взаимносвързани публични инвестиции, предвидени в интегрираните планове. Ако предложението бъде одобрено, тя почти ще удвои публичните средства за планове и проекти от малко под милион лева за интегрирания план, който обаче включва и други дейности по проучване, анализ и публичност.
Предмет на разработките ще бъдат конкретни основни улици, булеварди и площади в централната градска част (виж картата). Общата площ на територията е 320 хил. кв.м.

Идеята получи критики заради обхвата и мащаба си. Архитекти коментираха, че преди това трябва да се направи разработка за транспорта и за функциите на обособената част от центъра. Петър Диков каза, че що се отнася до изпълнението, може да се обсъди вариант, при който разработката да не е цялостна, а да се реализира на отделни пунктове, които да се възложат на екипите с най-добри идейни предложения за съответния пункт.

Градска среда
Преди изпълнение на проектите се предвижда паспортизация на сградите и изпълнение на подземната инфраструктура, каза главният архитект. Очакваните резултати от реализирането на проекта са бързото и трайно обновяване на териториите, създаването на значително разнообразие на обектите, постигане на хармония в градския дизайн, общо повишаване на трайната стойност на територията.
Изискване към кандидатите за конкурса ще бъде да предвиждат изграждането на зони за отдих, паркове, зелени площи, да предвиждат поставяне на пейки, възстановяване на чешми, фонтани, паметници, ремонти на обществени тоалетни и вoдни площи, както и да се възстановяват и изграждат тротоари, алеи и пешеходни зони. В проектирането ще се включва рехабилитацията и реконструкцията на уличната мрежа и изграждането на обществени паркинги, както и внедряване на енергоспестяващо улично осветление.
Това са основните мероприятия, които се финансират по проектите за градска среда на оперативна програма "Регионално развитие". Извън обхвата на проектните предложения ще бъдат тези за изграждане и реконструкция на подземната инфраструктура, която обикновено се финансира по други програми. Няма да се финансира проектиране за частни имоти, също в съответствие с правилата на програмата, която е насочена към обществени обекти.

Предлагат Перловския канал пак да стане река, паркингът на "Батенберг"- площад
Каналът по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да бъде превърнат отново в река, част от парковата система на града, предлагат архитектите Людмил Леонидов и Борислав Богданов.
Арх. Леонидов представи тази и други идеи на обсъждането на 24 септември, помолен от главния архитект на Столична община Петър Диков.
Концепцията за Перловска река е нейното ниво да се повдигне и тя да обедини шест парка в София, като се осъществи и изграждането на мрежа от пешеходни и велоалеи. Площад "Батенберг", където сега има паркинг, може да бъде превърнат в "Площад на София".
Арх. Леонидов обърна внимание и на пространството от паметника на Патриарх Евтимий до Съдебната палата и най-вече – на пл. "Славейков".
Източник: stroitelstvo.info
 

Коментари  

 
#3 Д. Желева-Мартинс 2012-10-06 22:04
Лявата ръка знае ли какво прави дясната?
Ако междувременно трети метродиаметър мине под канала на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" ,както е по проект, някой мислил ли е как ще стане съгласуването на идеята за реката или вечно ще се работи на парче? Ако "подземната инфраструктура, обикновено се финансира по други програми", това не значи че и концепциите трябва да са независими и несъгласувани помежду си.
 
 
#2 Милена Гергинова Гергинова-Танева 2012-10-06 14:19
Уважаеми колеги от Столична община,Моля поправете тротоарната настилка на ул.Цар Асен от бул.Скобелев до Съдебна палата, което влиза в т.нар.триъгълник.Асфалтът е толкова наранен,липсват базалтовите плочки по тротоара,улицат а е в разрез с бул.Витоша -и двете улици са в пряко съседство.Възможно е проблемът да се отнася и за ул.Цар Борис в същия сегмент.Двете улици станаха част от важен транспортен
ринг около пешеходния център и трябва да помагат както за придвижване на коли,така и за пешеходците в този квартал .
арх.Милена Гергинова
 
 
#1 Милена Гергинова Гергинова-Танева 2012-10-05 07:59
Отлично! арх.милена гергинова
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions