КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

In Memoriam – домът на Стефан Стамболов в София

Четвъртък, 14 Ноември 2013 00:00
01
Имаме новина! Въпреки кризата Раковски Бизнес Център ще получи акт 16 и право на ползване след месец. Това четем в сайта на Фонд Имоти АДСИЦ (под шапката на BenchMark Fund Estates). Компанията инвестира около 4 млн. евро в проекта. Седеметажната сграда с озеленена покривна тераса е проектирана от студио ПроАрх (oсновател и управител до 2003 г. по "случайно" стечение на обстоятелствата е главният архитект на София Петър Диков). Главен изпълнител на проекта е Лукс Инвест.
 
Мащаби
02
Къщата на ул. Раковски 122 е част от комплекса паметници на културата, където днес се издига Раковски Бизнес Център. 
фотография: www.stara-sofia.com и www.stoitelstvo.info

ProArch студио успяват да реализират 4563 кв. м застроена площ върху имот на 455 кв.м. Наистина впечатляващо! В сградата са предвидени офиси и магазини (повече за проекта вижте ТУК). Доказателство за добрия бизнес план на инвеститорите е фактът, че сградата, известна вече като "Европейската къща", ще стане дом за представителствата на европейските институции срещу сумата от 9 млн. евро. Така Европейският парламент придобива 80% от имота. За собственика на парцела са останалите 20%.

03

Другата България

Не това обаче е поводът за тази статия. Няма да говоря и за смущаващата прилика между проекта на ул. Раковски и този на 57ма улица в Манхатън. Вече се досещате, че става дума за Hearst Tower на Foster + Partners.

04

фотография: www.highrise-frankfurt.de

Разбира се, има една основна разлика - Hearst Tower e пример за това как минало и настояще могат да вървят ръка за ръка и как една сграда трябва да се вписва в културния контекст наоколо, без да жертва граденото преди нея. Очевидно за подобен проект обаче е нужно не само добро финансиране, но и определено ниво на интелигентност.

Тук ще говоря за миналото, настоящето и бъдещето. Ще говоря за това възможно ли е да надграждаш, когато рушиш. Ще говоря за прекъснатите традиции. Ще говоря за това как паметник на културата се събаря, за да направи място на проект на стойност няколко млн. евро.

05

Сградата на ул. Раковски 124, фотография: www.eenk.com

Ще говоря за дома на Стефан Стамболов, част от групата архитектурни паметници, намиращи се на ъгъла в района на улиците Раковски, Хан Крум и Гладстон. Именно тук, на номер 124 днес се извисява гигантският силует на Раковски Бизнес Център. Според някои източници държавникът е живял на номер 122, според други - на 124. Модерна България унищожи и двата обекта. Налице е безобразно потъпкване на историята!

06
Сградата на ул. Раковски 122, фотография: stara-sofia.com

Кучето си лае, керванът си върви...

Спомняте ли си, когато гражданска инициатива "София-исторически град" възрази остро срещу решението за строеж, позовавайки се на Закона за паметниците на културата? Цитирано беше писмо на НИПК N 4469 от 22.08.1986 г., в което става ясно, че сградата, намираща на ул. Раковски 124, съборена, за да направи място на новия бизнес център, "попада в обхвата на групов паметник на културата" (ТУК ще намерите писмото). И ако случайно сте пропуснали вметката по-горе, да повторим отново: арх. Петър Диков, по това време избран за главен архитект на София, е бивш управител на фирмата, автор на проекта. В пресата (вижте ТУК) се коментираха и други нарушения - разрешението за строеж не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата; визата за проектиране предшества разрешението за строеж и не е изпратена за обявяване в район Средец; сградата не е съобразена с характера на историческия център на столицата, от който е част... И толкова. Днес новата сграда е факт и няма дори помен от духа на миналото, с който е пропито мястото...

Памет българска

Но да се върнем към историята. Стефан Стамболов се премества в дома си на ул. Раковски през 1888 г., когато се жени за Поликсени Станчева от Свищов. В тази къща се раждат и четирите им деца. Двуетажната сградата с голям вътрешен двор датира от 80те години на XIX в. и освен жилищни помещения включва приемен салон и работен кабинет. Докато Стамболов е министър-председател, домът му се посещава от дипломати, кореспонденти на чуждестранни медии, политици... Говори се, че тук се провеждат и някои от заседанията на Министерския съвет.

След жестокия атентат срещу него на 15 юли 1895 г. Стамболов е докаран в дома си, където умира три дни по-късно, въпреки опитите на лекарите да спасят живота му.

След смъртта му семейството продължава да живее тук. Пред 30те години на XX в. къщата е разрушена. На нейно място е издигната жилищна кооперация, носеща името на Стамболов. Тук Поликсени Стамболова живее със синовете си Константин и Асен. На тяхно разположение са два апартамента, но след преврата през 1945 г. единият им е отнет от Държавната комисия по жилищно настаняване. Това е началото на края... В крайна сметка тогавашната (сегашна?) власт може да бъде спокойна – споменът за дома на Стефан Стамболов е окончателно заличен! Днес нищо не напомня за присъствието на великия държавник тук...

No Comment

Докато проучвах историята за дома на Стамболов, попаднах на следната информация: на входа на вилата, в която отсяда Стамболов по време на женитбата на княз Фердинанд в Италия, е поставена паметна плоча с надпис: „Тук е пребивавал великият Стамболов"...

 
Източник: http://www.dezona.com
 
Copyright © 2018 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions