КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7

Сряда, 04 Декември 2013 00:00
int-51
 

Градски ескизи 51.
Автор: Михаил Петков

 

Calamitosus est animus futuri anxius... нещастен е духът, неспокоен за бъдещето.....Сенекa.

Но има и още! Изясняване същността на интелигентносттапродължава да човърка непрекъснато разсъдъка ми.

В каква степенинтелигентността е възможна за някои човешки професии, за които знанието е задължително, а ерудицията – богатство? Възможно ли е тези професии да придобиват степени на интелигентност или не? Нужна ли им е или не?

Вероятно изискванията на невидимите степени на интелигентност оформят и определят различните професии, вероятно липсата им обезличава, а наличието повишава качествата на тяхната продукция, засилват или притъпяват интересите на упражняващите ги, а за обществото особено важен е момента на приобщаване, на харесване, на мечти и реалности, обхванали младите кандидати.

Интерес предизвикват в мен професиите на инженера, на юриста, съдията или адвоката, на лекаря, на учителя, на икономиста и други изявени, и важни, поради своята необходимост за човешкото общество дейности, които в малка степен използват привилегиятада притежават човешко въображение. Повечето от тези и подобните им професии - са такива по своята природа и практика. Малко са използващите го, а високото самочувствие и отплатата на обществото към упражняващите ги са необосновани, именно заради липсата му. Обществото се осланя очевидно на благодарността и не обръща внимание на липсата на невидимата, на имагинерната интелигентност. Още повече, че обществото се стреми да избегне зависимостта от интелигентността, ерудицията и по-ниското ниво на знанието, тъй като То не се нуждае от разума, разсъдъка и въображението, а от знаците, измислени от финикийците, и разработени в наши дни до съвършенство!

Означава ли това, че практикуващите тези професии, никога не биха могли да достигнат богатствата на степените, намиращи се, над знанието и ерудицията? Означава ли? Достижими ли са тези степени за тях?

Нямам твърда и окончателна позиция, но нали, в края на крайщата, именно въображението отделя ерудицията от интелигентността, тъй като последната е нейна надстройка, добита само чрез човешкото въображение и безкрая му.

Вероятно и тук, както навсякъде в живота на човека, не липсват изключения, но те са предизвикани и се носят от други, извън професионални способности или дарби.....

По притежаваните и употребявани нива на въображение се различават и делят и творците, но значи ли това, че те са само вътревидови степени на интелигентност, отлики в самите професии? Може би! И все пак, въображението няма граници в многообразието си...

Универсалното въображение предполага познаването на всички изразни средства и желание да бъдат овладени, казва Бодлер и добавя......въображението е божествена способност, която първа, без участието на философски методи, долавя съкровените и тайни връзки между нещата, съответствията и аналогиите.

Какви са тези степени, например, при спортните игри, при които над изключителните физически качества на спортистите се появяват знанията за играта и най-вече ползата от творчеството, и на въображението. Говори ли ви това за притежание на интелигентност, при липсата натолкова много други важни и основополагащи знания от индивида? Те отличават играта на едни, от тези на други, именно по степените на използваното въображение, с комбинативността си, с блестящите и умни решения, водещи до победа над съперника - непритежаващ,, но и непретендиращ за славата на интелигентността.

Тя едълбоко различна от сетивата на човека, от тяхната значимост и важност.

Човек може да живее и без интелигентността, а понякога тя е и пречка в живота му.

Но, ако я притежаваш, ако си я постигнал – то, ти си част от най-високата категория от човешкото общество, на безапелационна и трудно достижимa позиция!

Как смятате – притежават ли угодливите човешки буболечки възможност да достигнат до степените на знанието и ерудицията? Може би, но надали!

Уверен съм, обаче, че не биха се стремили към интелигентността, не биха и си помисляли за нея – толкова много са унизителните им недостатъци. А, как смятате,.....

Как смятате – възможно ли е да е носител на интелигентност изявен творец дори - и да е най-обикновен доносник? Удивително! Невъобразимо! Неочаквано! Но има и такива, и то много, нали! Умопобъркващо съчетание!

Болезнено, заради интелигетността! Изумително, заради загубата за обществото........!

Трудно ми е да отговоря, но за съжаление е интелигентността му, защото той я унижава, погубва, убива!

Съчетанието е ясно – не я е заслужил честно и е постигнал нивото й в противоречие със същността й - тайно, посредством патерицата и чадъра на менторите си! Измамно................ на ужким!

Но е достигнал само до клонинга на интелигентността, онази - неистинската!.....

А има ли такава – неистинска?

Ще ви помогна.....Не!

Защото при клонирането се постига единствено физическа промяна, а не промяна на разума, на духовността и на интелигентността на клонирания индивид.Те са заменени от чип, който се сменя и зарежда от клониращия при необходимост. Гениално, епохално, космическо изобретение!

Те отсъстват напълно и при двете посоки на клониране - от буболечка в човек и обратното – от човек в буболечка! В главицата на малката твар няма място за ум и разум и когато я клонират – тя не носи нищо от старата си битност! При обратното действие - многократно по-големият обем на човешния мозък няма как да се побере в миниатюрното пространство! Плюс това, клонирането е фабрично и не се занимава с личното притежание, дори то да е толкова трудно постижимо и толкова скъпоценно!

Очевидно интелигентността си остава единствено човешко занимание.

арх. Mихаил Петков / 0887 974 392 / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / ноември,2013 г.

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions