КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Регламентираната професия „дизайнер” раздели гилдията

Четвъртък, 09 Май 2013 14:37

Кой може да бъде дизайнер и кой не? Какви ще са критериите, по които ще се оценява дизайнерската практика и как точно новосъздадената Камара на професионалните дизайнери ще защитава интересите на гилдията?

По тези основни въпроси бе организирана дискусия с представители на Камарата и представителна част на работещите български дизайнери. „Искаме дизайнът да стане регламентирана професия", заяви доц. Мирян Мирянов, ръководител на катедра „Индустриален дизайн" в НХА и един от инициаторите за създаването на Камарата в началото на срещата. По думите му Камарата на дизайнерите в България регламентира и регулира професията Дизайн, във всичките й направления - Рекламен, Графичен, Индустриален и др.
01

Доц. Мирянов, вдясно обяви, че инициираната среща е приятелска, за да се чуе мнението на хората от бранша

В Устава е записано още, че „чрез своята организационна и управленска структура, тя урежда условията и реда, при които се практикува професионално тази художествена дейност. Камарата налага и утвърждава високи естетически критерии сред обществото. Прилага своите правила за защита на професионалните интереси на членовете си, контролира качеството на работата им, както и осъществява сътрудничество с акредитираните висши училища, подготвящи специалисти в областите на дизайна".

Остра реакция предизвикаха думите, че в членството в Сдружението ще става по два начина. Или, ако кандидатът има магистърска художествена степен, или чрез доказване на „висок професионализъм и практика".

02

Дизайнерите взеха дейно участие в дискусията

Дизайнерите не се съгласиха и с изискването за регламентиране на професията, подобно на аритектурната, тъй като това означава да се въведат минимилни цени за труд и да можеш да практикуваш, само ако си член на Камарата.

„Все пак дизайнерът не носи отговорност пряко за живота на хората, както е при архитектите и лекарите, например. Не виждам защо е нужно проектите ми да бъдат подпечатвани с печат на Камарата на дизайнерите", контрира Рада Дичева от tochka&tochka Studio. Дизайнерите не разбраха и защо според Устава на Камарата архитектите няма да могат да практикуват професията „дизайнер".

Според скулптора Константин Ачков, който от години успешно работи в сферата на продуктовия дизайн, не е ясно по какви критерии ще се определя коя работа ще бъде оценена като висококачествена и кой ще прави оценката. Проблем е и това, че в последните 15 години висшето образование в тази област е със завършена програма с бакалавърска степен.

Дизайнерите не получиха и ясен отговор кой и как е създал Камарата, кой членува в нея, каква е разликата в дейността и от тази на Асоциацията на дизайнерите и как точно ще бъдат защитавани интересите им.

Доц. Мирянов призова участниците да станат членове на новосъздадената организация. В отговор Светослав Тодоров от студио Mode каза, че единствената причина да стане това, е Камарата да докаже на дизайнерите, че биха били по-успешни с нея.

Тъй като срещата премина на висок тон и без конкретни резултати, участниците се договориха да бъде излъчена работна група, представители на дизайнерите и да се проведе нова среща с ръководството на Камарата.

Виляна Павлова
Снимки: citybuildhome.bg

Източник: citybuildhome.bg
 

Коментари  

 
#1 Петъо Денев 2013-05-14 20:27
Забава :))
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions